Student Speaks: Tijmen Kraaij

Tijmen

Hij is een bekend gezicht op Perron038: de inmiddels afgestudeerd industrieel product ontwerper Tijmen Kraaij. Het laatste jaar van zijn studie stond in het teken van 3D metaalprint technologie. Voor het Lectoraat Kunststoftechnologie, dat deels op Perron038, gevestigd is, voerde hij verschillende opdrachten uit. Tijmen: “Toen ik zes jaar geleden voor het eerst over deze technologie hoorde wist ik direct: hier wil ik iets mee doen!”

In september 2020 wordt Tijmen door zijn mentor getipt op een opdracht voor een praktijkgerichte onderzoeksgroep van het lectoraat. Een schot in de roos als het blijkt om de metaal 3D printer te gaan. “Eigenlijk was het al jaren mijn persoonlijke doelstelling om met deze printtechnologie aan de slag te gaan. Ik wilde heel graag uitvinden wat de mogelijkheden zijn, hoe het ingezet kan worden en wat ik er als ontwerper mee kan bewerkstelligen.” vertelt Tijmen.

Van werktuigbouwkunde naar industrieel product ontwerpen

Tijmen startte zijn studieloopbaan bij werktuigbouwkunde. In 2017 besluit hij echter over te stappen naar de studie Industrieel Product Ontwerpen (IPO), eveneens op Windesheim. Tijmen: “De start als werktuigbouwkundige en de kennis die ik toen heb opgedaan heeft me binnen IPO geholpen. Ik heb geleerd dat ik mijzelf nieuwe technieken snel eigen kan maken. Ook heb ik mezelf verdiept in allerlei software: zonder die programma’s was het niet gelukt de modellen die ik nu ontworpen heb te realiseren.”

Uitdagende opdrachten

Wat de high-end jachtbouw en metaal 3D printen elkaar te bieden hebben ontdekte Tijmen in zijn eerste opdracht. “Ik heb een deurklink ontworpen voor luxe jachten. Daarmee wilde ik vooral laten zien hoe je met deze printtechniek kan customizen en unieke, gepersonaliseerde producten kan afleveren. Dat komt juist in de jachtbouw goed van pas: daar wil men, koste wat kost, gepersonaliseerde producten om op te vallen.” De opdracht viel in de smaak en daarom besloot hij zijn afstudeerstage ook bij het lectoraat uit te voeren.

Met een concreet vraagstuk kon hij aan de slag: Hoe kan SLM (Selective Laser Melting) ingezet worden voor het maken van een flexibele robot gripper? “Al snel bleek dat er in het onderzoek veel factoren nog niet gedefinieerd waren. Door veel vragen te stellen kon ik de vraagstelling uiteindelijk goed kaderen en écht aan het ontwerpen beginnen.” aldus Tijmen. “Ik heb daardoor geleerd dat je veel vragen moet blijven stellen, ook als je denkt dat het al duidelijk is.”

Testopstelling Tijmen

Bruikbare resultaten

Het resultaat van zijn afstudeerperiode is een metaal 3D geprinte gripper, die in één printopdracht gerealiseerd wordt. “Het unieke is dat de scharnieren zijn mee geprint en dat zegt veel over de mogelijkheden van deze techniek. Ik heb laten zien dat als je lichtgewicht ontwerpt en daar simulaties op toepast je hele organische vormen krijgt. Tegelijkertijd is de gripper stootvast en voldoet hij aan de gestelde randvoorwaarden.” vervolgt Tijmen. Zijn ontwerp wordt verder bestudeerd door het lectoraat en de partners op Perron038 om te kijken hoe het in machines kan worden toegepast. “Daar ben ik echt trots op. Ook de positieve feedback van de bedrijven. De gripper wordt gebruikt om mensen te inspireren en om inzicht te bieden in technische mogelijkheden.”

Perron038: ‘The best of both worlds’

Nu de start van zijn werkende carrière voor de deur staat blikt Tijmen terug op zijn tijd bij Perron038. “Ik heb me er enorm thuis gevoeld. Het is een fijne en open plek. Ik heb er bewust voor gekozen om heel veel kennis op te doen in een vrije omgeving waar je niet wordt geleid door de bedrijfsomgeving met bijvoorbeeld kaders en budgetten. Maar tegelijkertijd pak je wel de teamsfeer en aanwezige kennis vanuit de bedrijven mee. Voor mij de ideale route waarmee ik me heb kunnen verdiepen en specialiseren in dit onderwerp. Daarmee kan ik me onderscheiden tijdens de volgende stap in mijn carrière.”

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven