Zonder ooit een lasmal ontwikkeld te hebben startte Daan aan het project ‘Automated Jig Design’ bij Perron038. “Het bleek juist mijn kracht. Ik leg de verbanden tussen software en mechanical engineering en vanuit die rol is het mijn taak om niet het eindproduct, maar juist het ontwerpproces slimmer te maken en te automatiseren.” vertelt Daan van Nieuwenhuizen, R&D Engineer bij MechDes Engineering.
Automated Jig Design
Als werktuigbouwkundig ingenieursbureau ontwikkelt MechDes Engineering ruim 25 jaar slimme oplossingen voor de machinebouw. Het ontwerpen van lasmallen (jigs) voor de auto-industrie is een van de activiteiten van het Harderwijkse bedrijf. Daan vervolgt: “Auto-onderdelen worden in een mal op hun plaats gelegd door een operator of robotarm met gripper. Vervolgens worden ze door een robot vastgelast. Deze mallen en grippers van de robotarmen ontwerpen wij. Het engineeringsproces willen we verbeteren, versnellen en automatiseren. Zo is het project Automated Jig Design ontstaan.”
“In 2018 zijn MechDes Engineering en de moederfirma AWL Techniek gestart met het ambitieuze project “Jig In 50 days”.Vanaf de klantvraag binnen 50 dagen een mal kunnen leveren is het doel. Om dat doel te bereiken zijn componenten nodig die snel gemaakt en geleverd kunnen worden, maar er kan ook zeker gewonnen worden op het engineeringsproces. Tijdswinst behalen dus. Een uitdaging waar ik heel enthousiast van word”, vervolgt Daan.
De schakel tussen engineering en IT
Daan, opgeleid als werktuigbouwkundige, kwam binnen bij MechDes als aplicatieontwikkelaar. Deze combinatie is niet gebruikelijk, maar zeer waardevol gebleken binnen de organisatie door de interesse in zowel mechanical als software engineering. “Ik heb nog nooit zelf een mal ontwikkeld en denk heel erg vanuit de software development kant. Specifieke mogelijkheden – of onmogelijkheden – waar mijn collega engineers op varen of zich door laten beperken heb ik minder. Door mijn andere kijk op het engineeringsproces kom je samen tot nieuwe ideeën en toepassingen. De onderzoekers van het Fraunhofer Project Center, een Duits onderzoeksinstituut gelieerd aan de Universiteit Twente, weten enorm veel van processen. Die combinatie maakt dat we als projectgroep hele gave dingen kunnen ontwikkelen”.
En het blijft niet bij ideeën. Het project is zo ingericht dat het totale vraagstuk wordt opgeknipt in kleine stappen die direct toepasbaar zijn voor de processen binnen MechDes Engineering en AWL Techniek. “Door één van onze deeloplossingen die we op korte termijn willen uitrollen, kunnen we aan het begin van het proces al een betere prijsindicatie geven richting de klant. We geven de offerte engineer de handvatten om op een eenvoudige manier een mal samen te stellen. Op deze manier gaat er ook minder kennis verloren tussen de offerte engineer en de mechanical engineer die het eindontwerp maakt.”
Versnellen en verbeteren
Over zijn toekomst in de maakindustrie is Daan duidelijk: “Ik wil echt in het grensgebied van mechanical en software engineering blijven werken. Hoe mooi is het als je mechanisch iets voor elkaar kan krijgen en je vervolgens door de juiste applicaties en programma’s het nog sneller of beter weet te krijgen? Dat vind ik zo mooi aan deze sector en aan het project op Perron038. De vrijheid die ik van MechDes krijg om met nieuwe technologieën onze processen, oplossingen maar vooral ook mijn persoonlijke ontwikkeling te versnellen en verbeteren, maakt het af!”
MechDes Engineering is een van de partners op Perron038. Bij de inrichting van het innovatiecentrum schonk MechDes een unieke tafeltennistafel cadeau. Daan maakte speciaal voor deze tafeltennistafel een uniek ontwerp.