Robotisering: het automatiseren van fysiek, door mensen uitgevoerd werk. In steeds meer fabrieken zijn robots, cobots en AMR’s (automated mobile robots) te vinden. In de fabriek op Perron038 vind je twee geïntegreerde robotcellen waarmee je kan onderzoeken welke van jouw processtappen een robot uit kan voeren. Bijvoorbeeld op het gebied van assemblage of logistiek.
Uniek aan deze opstelling is de flexibele opzet: de robots kunnen elk type product aan, zolang het fysiek in de cel past. Door de manuele werkstations naast de robots, kunnen zowel geautomatiseerde als manuele handelingen gecombineerd worden.
Machines en gereedschap in het Robotics & Logistics Lab
- Twee ABB industriële robots
- Voorzien van automatische gereedschapswissel functionaliteit: dit betekent dat de robot zelf kan wisselen van gereedschap, afhankelijk van de programmering. Bijvoorbeeld eerst met gereedschap A een handeling doen, daarna met B.
- De cellen zijn uitgerust met een rondloopsysteem met Bosch TS-2 dragers, een veel voorkomend transportsysteem in de industrie. Door dit rondloopsysteem kunnen producten meerdere keren door de cel heen bewegen. Zo kun je een testopstelling met een lang productieproces, bestaande uit meerdere stappen, bouwen.
- De opstelling is voorzien van een Beckhoff PLC voor de aansturing van zowel de robotcellen als het rondloopsysteem.
- De in- en uitvoerlocaties zijn manuele werkplekken met stoplocaties, inclusief schermen waar je manuele werkinstructies op kan laten zien.
Aanwezig gereedschap
De twee robotcellen zijn identiek, maar het gereedschap op of aan de robot kan afwijken. In het lab zijn diverse vacuümgrijpers, mechanische grijpers en snelle wisselsystemen aanwezig. Gereedschappen uniek voor jouw proces kunnen ontwikkeld worden, bijvoorbeeld met de aanwezige 3D-printers (kunststof en metaal).
Aan de slag op Perron038? Voorbeelden:
- Het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar het gerobotiseerd uitvoeren van een bestaand assemblageproces. Op jouw productielocatie met de hand, in de fabriek op Perron038 met de robot. Dat begint bij het in kaart brengen van het bestaande proces. Vervolgens kijken we bij elke stap of een robot het ook kan. Processtappen waar een robot het niet kan, worden uitgevoerd bij de manuele werkplekken aan het begin of eind van de robotcel. Processtappen die wél door de robot uitgevoerd kunnen worden, bouwen we in de robotcel. Het grote voordeel: je test in onze fabriek, waardoor het productieproces op jouw locatie niet stilgelegd hoeft te worden.
- Het ontwerpen van een nieuw proces en hierbij onderzoeken hoe robots op een slimme manier ingezet kunnen worden. In de fabriek op Perron038 hebben we niet alleen de fysieke robot staan: we helpen jou ook met het zetten van de juiste stappen. Volg bijvoorbeeld de training Integraal Robotiseren óf ga in gesprek met een van onze specialisten.
Veel informatie en veel mogelijkheden! Wil jij met een van de machines op Perron038 aan de slag? Wij denken graag met je mee. Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.